Vyhledávání



 

Pražský krysařík: český pes míří do světa

06.02.2008 18:47

Malý, ale šikovný

Pražští krysaříci vypadají směšně, ale v jejich malém těle sídlí velký duch! Jsou to psi s napoleonským komplexem a sebezničující odvahou, takže se klidně postaví pitbulovi. K člověku zastávají postoj Já pán, ty pán.

Bonsaj z dobrmana

Kanálníci, kteří za pevní republiky kontrolovali stoky, si s sebou brali smečku krysaříků, aby plašila a lovila potkany. Uznejte, že při jejich výšce to byl vyrovnaný zápas!
Ale neméně skvěle se krysaříci vyjímali i v komnatách císaře Rudolfa II. Že by k tomu byli předurčeni pro svou požitkářskou náklonnost k ležení na měkkém a vyvýšeném místě?

V zajetí krysaříků

Na návštěvě u Jany Hrbkové nemáte lehký život. Její krysaříci se umějí prosadit. C hcete ve vedlejší místnosti nenápadně vyfotit spícího pejska? Ale u toho přece ostatní nemohou chybět! Zachtělo se vám usednout ke stolu? "A to se mám prosit o to, abys mě vzal na klín? Haf, haf!"
"Několik krysaříků, to není součet, ale součin!" směje se Jana Hrbková. "Jakmile jsou ve smečce, neustále se štěkají o potravu, o místo, o všechno. A loví!" Zkušenou kynoložku, která dříve chovala velká služební plemena, drží vášeň pro "kapesní" pejsky už 12 let: "Svého prvního krysaříka jsem brala všude s sebou. Dokonce mi seděl na klíně i v zubařském křesle. Ale pozor, právě proto, že s ním trávíte úplně všechen čas, sžijete se s ním víc, než s jinými plemeny. Přijít o něj, to je jako úmrtí v rodině," vzpomíná chovatelka.

Daň za "velikost"

Za všechno se platí, i za miniaturizaci. Pražští krysaříci mají ste jný počet zubů jako vlčák, ale v miniaturní křehké čelisti. Proto často trpí paradontózou. Přerůstají jim drápky a někdy jim nezkostnatí temeno lebky. Největší trable však jsou s rozmnožováním. Tohle plemeno normálně rodí jen jedno až tři štěňata, která však mají značnou porodní váhu. Když se kouknete na tělíčko fenky, užasnete, že se do ní štěňata vůbec vejdou! Chovatelé dnes striktně vyřazují z chovu jedince s vrozenými vadami a doporučují připouštět krysaříky kolem horní hranice povolené výšky. Každý centimetr navíc je dobrý. "Takováhle "velká" kobyla už rodí dobře," ukazuje chovatelka na fenu Karkulku, která má v kohoutku 23 centimetrů.

Až nás budou miliony

Pražští krysaříci mají budoucnost. Uspokojí rodinu v malém bytě a překvapivě zdatně doprovázejí milovníky cyklistiky. Potěší i osamělé staré lidi - nenáročností na péči i na množství stravy jsou pro ně jako stvoření. A míří do světa! Svůj klub přátel a chovatelů mají v dalekém Japonsku!