Vyhledávání



 

Pro zručnější

14.02.2008 11:54

 

Pro zručnější tu jsou nákresy s popisem pro zhotovení vlastního modelu pro vašeho pejska.

Kombinéza
Střih si nejprve upravte do požadované velikosti. Nejdůležitějšími mírami jsou:
a – délka těla (měřeno od kohoutku po kořen ocasu)
b – 1/2 šířky těla za předníma nohama
c – 1/2 obvodu krku
d1, d2 – délka nohou (nohavičky upravte podle potřeby – mohou být klidně tříčtvrteční nebo krátké)
e1, e2 – horní obvod nohou (nohavice by měla být vždy volnější, aby psovi nebránila v pohybu)

 

 Materiál na kombinézu zvolte podle vašich představ a účelu, ke kterému bude kombinéza sloužit. Myslete vždy na to, že pejskovi musí být v kombinéze dobře. Volte proto raději měkké, pružné, prodyšné materiály. V případě pogumovného šusťáku opatřete kombinézu průduchy nepromokavé bundy pro nás lidi. Vrchní díl s nohavičkami stříháme zrcadlově dvakrát. Spodní díl může být střižen z jednoho kusu. U psů s výrazněji tvarovaným hrudníkem doporučuji stříhat spodní díl ze dvou polovin a při šití ve středovém švu zabrat podle potřeby (viz šrafování u spodního dílu). Díly  k sobě přiložte podle vyznačených značek a číslic. Na spodní díl, asi tak do pasu, všijeme gumu. Kombinéza pak lépe sedne. Nakonec našijte rantly k nohavičkám a krku. Na zapínání na zádech (šrafovaná část) lze použít suchý zip, patenty, knoflíky, zip...

 

Svetřík

 

Pejska si důkladně změřte. Důležitá je:
a –  délka těla (měřeno od kohoutku po kořen ocasu)
b – šířka těla za předníma nohama
c – obvod krku 
d – délka spodního dílu (u psů doporučuji tento díl udělat kratší, jen několik centimetrů za otvory pro nohy. Zabráníte tak pomočení svetru a následné ztrátě původní barvy kvůli agresivní moči. Fence může spodní díl krýt celý hrudník a část bříška po zadní nohy)
e – horní obvod nohou (nohavice by měla být vždy volnější, aby psovi nebránila v pohybu
f – obvod ocásku – poutko

Jako materiál je vhodnější volit středně silné nebo slabší příze. Myslete na to, že příze s větším obsahem vlny se sráží. Nejdříve si vždy  upleťte vzorek 10 x 10 cm a vše proměřte a propočítejte.
Plést začínáme od krku. Zda zvolíte pružný rantl nebo jiný vzor, záleží na vašich představách. Po upletení roláčku rovnoměrně přidáme požadovaný počet ok. Podle hloubky hrudníku pleteme za stálého přidávání ok po obou stranách až po otvory na nohy. Práci si rozdělíme na tři díly a ubíráme oka pro vytvoření otvorů na přední nohy. Poté v práci pokračujeme na dvou jehlicích. Spodní díl ukončíme podle potřeby. Dále pokračujeme jen s vrchním dílem. Ten po stranách postupně ujímáme tak, aby nám vznikl požadovaný tvar. Nakonec upleteme pružné lemy okolo nohou.
Svetřík sešijeme tak, že přiložíme kraje k sobě, do otvorů na nohy všijeme rantlíky a ve středu horního dílu našijeme poutko pro ocásek. Pro pejsky s kupírovaným ocáskem je lepší udělat poutka na zadní nožičky.

Pozn. Rozdíl mezi oblečky pro psí holčičky a chlapečky je jeden, zato zásadní. Kluci musejí mít na bříšku větší vykrojení, dá se říci, že až na hrudník. Důvodem je rozdíl v čurání...