Vyhledávání



 

Psí pas

18.02.2008 19:00

Od 3. července 2004 budou pro naše zvířata platit pro pohyb po Evropě předpisy EU. Proto pokud se se svým mazlíčkem chystáte v létě na dovolenou k moři či na zahraniční výstavu, bude potřebovat vlastní pas, tzv. Pet passport. Tento pas nebudou potřebovat jen majitelé psů, ale také koček afretek.
Pet passport bude obsahovat údaje o majiteli zvířete, popis zvířete a údaje o jeho identifikaci, potvrzení o vakcinaci proti vzteklině, případně také sérologický test. Bude zde místo také pro záznamy o další očkováních, o odčervení, ošetření srsti proti klíšťatům, o prodělaných nemocech apod.
Základní podmínkou pro pohyb mezi zeměmi EU je identifikace. Uznávaným způsobem je zřetelně čitelné tetování nebo elektronická identifikace, tzn. mikročip. Vzhledem k tomu, že u nás je většina zvířat označená tetováním nebo očipována starším systémem (který se používal do října 1998), bylo stanoveno přechodné osmileté období, během nějž se zvířata mohou těmito způsoby identifikace prokazovat. Po tomto období bude uznáváno pouze značení mikročipem, a to v souladu s mezinárodním standardem. Pokud bude zvíře označeno nějakým jiným, starším systémem, musí být jeho majitel či doprovázející osoba vybavena čtecím zařízením, aby mohl kdykoli identifikaci zvířete prokázat. Majitelé tetovaných zvířat by si měli dát pozor na čitelnost tetování, nejasné nebo rozmazané tetování by mohlo být důvodem pro sankce. Proto by majitelé psů, a to zejména mladých, měli uvažovat o označení svého miláčka mikročipem. Nikdy totiž není jisté, že nastane chvíle, kdy se náhle rozhodnete do zahraničí vyjet.
Pet passport vám vydá autorizovaný veterinární lékař na vyžádání, pokud předložíte platný Mezinárodní očkovací průkaz, měla byste pas obdržet na počkání. Do dnešní doby však nebyla tato autorizovaná pracoviště určena, a není ani jisté, zda se bude za vydání pasu platit. Velká Británie, Irsko a Švédsko budou požadovat navíc další zdravotní testy a osvědčení, že očkování bylo úspěšné, tzn., že v těle se vytvořil dostatek protilátek. Budou také požadovat potvrzení o odčervení a ošetření přípravkem proti klíšťatům. Není vyloučeno, že v těchto třech zemích budou zpočátku i nadále požadovat tříměsíční karanténu.
Sankce za nedodržení podmínek, které stanovuje směrnice, mohou být velmi tvrdé, a bude tedy lépe se jim vyhnout. Příslušné orgány mohou totiž vrátit zvíře do země původu, izolovat zvíře pod dohledem do doby, než budou předloženy potřebné doklady (a to na náklady majitele nebo odpovědné osoby), ale také utratit zvíře bez finanční náhrady v případě, že není možné je vrátit do země původu nebo izolovat v karanténě.